• Gambe Slim főzet

 • Szerves C-vitamin

 • Szerves Szőlőmag tabletta

 • Ázsiai gázló

 • Aqua Balance

 • Emo krém

 

Visszér, hajszálér

Seprűér, visszér - segítség!

Leggyakrabban a nők szájából lehet hallani ezt a segélykiáltó mondatot. Bizony a gyengébb kötőszövettel rendelkező női nem, sokkal jobban ki van téve a vénás betegségeknek, melynek tünetei a fáradt, feszülő, elnehezült lábak, a dagadó bokák és lábszárak ill. az éjszakai lábgörcsök. Látható jelei pedig a visszér és hajszálerek a bőr felületén.
Előrehaladott állapotban sokszor láthatóak csomós visszértágulatok, vörösesbarna bőrelszíneződések, bőrgyulladás és bőrviszketés is tapasztalható. Meglepő, hogy a hiúság miatt sokkal többen keresnek megoldást a bosszantó látvány leküzdésére, mint, hogy belegondolnának abba, hogy az esztétikailag zavaró elváltozásnak később komoly szövődményei is lehetnek. A komoly visszérbetegségek pedig csökkentik az élet minőségét, a munkaképességet.

A lábon jelentkező kidudorodó, kékes erek nemcsak csúnyák, hanem gyakran fájdalmasak is lehetnek. A sebészi beavatkozás helyes étrenddel, némi életmód-változtatással, a megfelelő vitaminok és néhány hatékony gyógynövénykészítmény szedésével elkerülhető.

A visszér tünetei:

 • Duzzadt, kacskaringós, kékeslila erek, rendszerint a lábszáron, a térdhajlatban, illetve a comb belső oldalán.
 • Lábfájás, különösen hosszú állás után.
 • Súlyosabb esetben bokaduzzadás.

Forduljon orvoshoz:

 • Ha a visszértágulat környéke kivörösödik - ez érgyulladás jele lehet, ami súlyossá is válhat.
 • Ha a lábfájdalom miatt nehezen jár.
 • Ha a visszértágulat körül a bőr elszíneződik vagy hámlani kezd.
 • Ha a visszértágulat kisebesedik.
 • Ha bokaduzzadást tapasztal, ami mindkét lábát érinti, az szívbetegség jele is lehet.

Amit tudni kell a visszérről

A visszerek (szakszóval vénák) olyan gyűjtőerek, amelyeken keresztül a vér a szövetektől a szívhez áramlik. Amíg ezek egészségesek, a bennük lévő billentyűk a vért, csak egy irányba engedik folyni. Ha azonban a billentyűk meggyengülnek és nem zárnak rendesen, a vér visszafelé áramlik és összegyűlik - ez okozza az ér kidudorodását. A közismerten visszértágulatnak nevezett állapot legtöbbször az alsó végtagon alakul ki (kivéve az aranyeret, amely a végbélnyílás visszereinek tágulata).
A legtöbb ember számára a visszértágulat csupán enyhe kellemetlenséget jelent. Súlyosabb esetben azonban a visszértágulatban pangó vérből folyadék jut a környező szövetekbe, a folyadék bokaduzzadást idéz elő, majd a bőr pikkelyes lesz, és viszketni kezd. Gyakran az egész láb elnehezül, fájdalmassá válik, különösen hosszabb állás után. A visszeres állapot kezelés nélkül általában romlik.

A visszér okai:
A visszértágulatok kialakulásában genetikai, hormonális és életmód vezetési tényezők egyaránt szerepet játszanak. A kialakulás iránti hajlam családon belül öröklődik. Négyszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál.
Az életmód döntő mértékben befolyásolja a betegség kialakulását, sok esetben a civilizáció természetellenes léte okozza a betegséget. A szervezet mozgás nélkül könnyen megbetegszik, a betegség pedig mindig a leggyengébb (öröklött) pontban üti fel a fejét. A szervezetet itatni kell, lételeme a folyadék, a tiszta víz (nem a cukros üdítőitalok). A test egészsége függ a tápanyagokban gazdag táplálkozástól (sok a tápanyagszegény, értéktelen étel, és főzni is egyre kevesebben főznek).
További lehetséges ok a túlsúlyosság és a terhesség, ilyenkor ugyanis megnehezül a vér visszaáramlása a szívbe. A terhesség során bekövetkező hormonális változások hatására ráadásul a visszérfal gyengül. A visszértágulat gyakran alakul ki olyanoknál, akik sokat állnak, rendszeresen keresztbe tett lábbal ülnek, illetve életmódjuk mozgásszegény. Ugyancsak veszélyeztetettek a szívelégtelenségben (amikor a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért), illetve a májzsugorban szenvedő betegek.
A visszértágulat egészen fiatal korban is elkezdődhet és az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. Megfelelő kezelés nélkül az állapot romlik, a kezdetben jelentéktelen panaszok egyre fokozódnak.

A táplálékkiegészítők hatása

Visszértágulat kialakulásakor szedjen C-vitamint és flavonoidokat (ez utóbbiak segítik a C-vitamin felszívódását), valamint E-vitamint - mindezek javítják a vérkeringést, továbbá erősítik a visszerek és hajszálerek falát.
Az ázsiai gázló nevű gyógynövényt, amely a visszér kezelésében alighanem a legértékesebb természetes kiegészítő, e vitaminok mellett is alkalmazhatja: javítja a vérkeringést, erősíti az erek közötti kötőszöveteket, és védelmezi az érfal rugalmasságát. A varázsmogyoró, a fekete áfonya, a somkoró, a piros szőlő, az amerikai krizantén, a gyermekláncfű és a máriatövis az ázsiai gázló kiegészítői, ezek a gyógynövények általában együtt, egy készítményben kaphatók.

Visszér ellen még:
Mozogjon rendszeresen. Az erős, előrehaladott állapotú visszérproblémáknál azonban a megterhelő testmozgást kerülje. Inkább gyalogoljon, kerékpározzon vagy ússzon, mint kocogjon, ilyenkor ne emeljen nehéz tárgyakat sem. Amikor csak teheti, polcolja fel a lábát, ezzel megelőzheti a vér pangását a visszerekben. Ne álljon vagy üljön sokat egyhuzamban, és ne tegye keresztbe a lábát. Ne hordjon szoros ruhát, például szűk cipőt, harisnyát, övet. Ezek a ruhadarabok ugyanis elszoríthatják az alsó végtagi visszereket, és akadályozzák a vér áramlását.

Újabb kutatások

Az ázsiai gázló érfalerősítő hatását egy újabb olaszországi vizsgálat mutatta ki, amelyet
87 ember bevonásával végeztek. Összehasonlítva azokkal, akik placebót kaptak, az ázsiaigázló-készítménnyel kezelt betegeknél, miután két hónapon keresztül szedték a gyógynövény kivonatát, jelentősen javult a visszerek működése. Mellékhatásokról nem számoltak be. A visszerekre gyakran javasolnak rugalmas gyógyfáslit. Ez a gyógyászati segédeszköz valóban enyhíti a tüneteket, de viselése kényelmetlen, és sokba kerül. Egy újabb németországi vizsgálat szerint a visszértágulat iránt hajlamosaknál a komplex nyirokkeringést lés vérkeringést is javító készítmények éppen ilyen jó hatással szolgálnak a betegségben szenvedőknek.

Soha nem késő

Új élet ép visszerekkel. Karolának 40. születésnapja után nem sokkal jelentkeztek visszérproblémái, amelyek családja minden idősebb nőtagjának életét megkeserítették. Ijedten látta saját lábán a pókhálószerű kék vénákat, s még nagyobb rémülettel a kötélszerűen kidagadó, hatalmas visszereket anyja és nénikéi lábán, akiknél mindehhez bokaduzzadás, mélyvörös bőrelszíneződés és lábszárfekély is társult.
Elhatározta, hogy felveszi a harcot a visszértágulatai ellen.
Elkezdett rendszeresen tornázni, gyógyharisnyát húzott, megváltoztatta étrendjét, ügyelt rá, hogy ne álljon sokat és ne tegye keresztbe a lábát ülés közben. Állhatatosan szedte az ázsiai gázló készítményt, a fekete áfonyát és a többi kiegészítőt, melyekről azt olvasta, hogy természetes gyógyítói a vénás elégtelenség tüneteinek. Ma 45 éves, a tünetei gyakorlatilag megszűntek. Amikor a tükör elé áll, alig hisz a szemének: „pedig kétségtelen - mondja -‚hogy ezek az egyszerű életmódbeli változtatások újjávarázsolták a lábamat.”