Népies nevei: virginiai varázsmogyoró, bűbájdió, csodamogyoró, boszorkány mogyoró
A virginiai varázsmogyoró őshazája elsősorban Virginia, Észak-Amerika atlanti partja, a Nagy Tavak vidéke, Floridától Texasig. Gyógynövényként már a Cherokee indiánok is használták.
Hatóanyagai: illóolaj, tannin, szaponin, flavonoid
Hatásai: Jótékonyan befolyásolja a vérkeringést, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és az erek falát erősítő/tonizáló hatású.
Az Észak-Amerikából származó, nedves erdőkben növekvő fácska 5 m magasra is nőhet. Külsőleg hasonlít a közönséges mogyoróbokorhoz. Fogazott levelei szórt állásúak, ovális alakúak. Sárga, fürtös virágai sallangosak, késő ősszel vagy télen nyílnak. Termése fásodott falú tok, amelyben egy-egy szárnyas mag található. A csodamogyoró levelei kemény tapintásúak. A felhasznált leveleket nyáron gyűjtik be, mielőtt megbarnulnának, majd szellős, fénytől védett helyen megszárítják. Az egész Európában elterjedt és Magyarországon is termesztett növényt teaforrázatként, porként, száraz és folyékony kivonatként, tinktúraként, zselé és krém formájában használják.
Állatkísérletek igazolták, hogy a csodamogyoró-kivonat növeli a visszerek ellenálló képességét, csökkenti a hajszálerek átvezető képességét és gyulladáscsökkentő hatású. A humán gyógyászatban a kivonatot csak helyi kezeléseknél vizsgálták. Úgy tapasztalták, hogy jó érösszehúzó, valamint az ajakherpeszre és az ekcémára gyakorol jótékony hatást. A csodamogyorót belsőleg és külsőleg egyaránt használják vénás keringési elégtelenség okozta zavarok (lábduzzanat és aranyér) kezelésére. Alkalmazzák szájöblítőként is. Helyileg pedig bizonyos szembetegségek (irritáció, kellemetlenül égő, szúró szem) enyhítésére alkalmas.
A szárított levél 3-10 % cseranyagot (tanninvegyületek), valamint flavonoidokat és kismértékben illóolajat tartalmaz. Összehúzó hatása a cseranyagoknak tulajdonítható. A kozmetikában bőrápoló krémek készítésére használják.
Sokáig úgy tartották, hogy a tanninokban gazdag csodamogyoró főleg gallotanninokat (hamamelitmint) tartalmaz. Az újabb kutatások azonban igazolták, hogy az ágak kérgében proantocianidok is találhatók, izolált szerveken, sejt- és szövettenyészeteken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a proantocianidokban gazdag kéregkivonat antibakteriális és vírusellenes hatású. Ennek ellenére Európában mindmáig csak a szárított leveleket használják. Amerikában a csodamogyoró friss kérgének szeszes párlatát bőrborogató különlegességként árusítják.